V Heľpe vystúpi aj Lúčnica, galaprogram má názov Made in dedina

25.06.2013 Brezno

Heľpa 25. júna (TASR) - Tradičný folklór v pôvodnej podobe, ponuka dedinských jedál a ukážky prác remeselníkov - to sú najväčšie atribúty, na ktoré už roky láka folklórny festival Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe. Jeho 48. ročník sa uskutoční už počas tohto víkendu.

"K najväčším atrakciám a zároveň lákadlám tohto ročníka patrí premiérový program Lúčnice s názvom Obrazy z minulosti," povedala TASR Mária Palúchová, riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska (SOS), ktoré je spoločne s obcou Heľpa hlavným organizátorom podujatia.

Ojedinelý a súčasne inšpirujúci môže byť už úvodný program s názvom Ako je to pekne, keď muž horí v pekle..., ktorý je venovaný nerestiam a cnostiam v ľudovom prejave. O prepájaní súčasného s minulým bude zase záverečný galaprogram Made in dedina.

Podľa organizátorov na festival do Heľpy chodia ľudia nielen kvôli štylizovaným programom na amfiteátri, ale najmä kvôli jedinečnej dedinskej atmosfére a tiež množstvu amatérskych folkloristov, ktorí predvádzajú hudbu, spev a tanec od srdca.

Úspech medzi návštevníkmi má ale aj tradičný jarmok a kuchyňa. Už roky sa na nich prezentujú vybrané obce z Horehronia. "Za uplynulých niekoľko rokov sme takto predstavili už 25 dedín," pripomenula Palúchová. Tento rok padla voľba na Pohronskú Polhoru a Lom nad Rimavicou. Obe obce majú spoločné to, že ich pôvodní obyvatelia prišli na dané územie pred stáročiami z Oravy.

V sektore, vyčlenenom pre obce môžu návštevníci podľa pracovníčky SOS Magdalény Slivkovej, ochutnať napríklad dubčiaky, nolešníky, kapustu s bôbom či prekladance.

Festival, ktorý patrí k najstarším na Slovensku, získal za uplynulých niekoľko rokov na popularite. Obci sa za uplynulých päť rokov podarilo obnoviť tamojší amfiteáter, zrekonštruovať námestie a priľahlé cesty a tiež školu, ktorá tvorí zázemie pre účinkujúcich. Podľa starostu Jozefa Filla, s pomocou eurofondov a tiež niektorých sponzorov vynaložili od vtedy na zveľadenie dediny asi 140 miliónov korún (asi 4,7 milióna eur).
 

Vyberte región